Boontje komt op z’n loontje, mits je eigen boontjes dopt. Boontjes, want die zijn best wel heel lekker en ook niet moeilijk om te maken. Door de verschillende kruiden en specerijen te gebruiken krijgen ze die specifieke oosterse smaak. Uiteraard hoef je niet alles in huis te halen/hebben, maar dan smaken ze gewoon net iets anders. Met alleen boontjes en sambal ga je het niet redden, dus doe een kleine investering in wat specerijen en je kan de aankomende jaren pittige boontjes maken.

Wat heb je nodig? 2 a 3 porties pittige boontjes

  • 500 gram sperziebonen
  • 1 witte of rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel galanga / loaspoeder
  • 1 theelepel citroengraspoeder
  • 100 ml ketjap
  • 200 ml water
  • 1 eetlepel santen

Hoe maak je dit?

  1. Maak de sperziebonen schoon en snijd ze door de helft. Zet apart.
  2. Doe de ui, knoflook, rode peper, gember-, kerrie-, citroengraspoeder en galanga in een vijzel of hakmolentje van je staafmixer. Maak er een boemboe van (soort dikke pasta/mengels van alle ingrediënten).
  3. Verwarm in een hapjespan een flinke scheut olijfolie en bak de boemboe voor 5 minuutjes op laag vuur.
  4. Voeg de sperziebonen, ketjap, water en santen toe en roer alle ingrediënten goed door elkaar.
  5. Doe een deksel op de pan een laat minimaal 30 minuten sudderen op laag vuur.
  6. Serveer direct of laat ze afkoelen en bewaar ze in de koeling.

Pittige boontjes

 

Pittige boontjes

 

Pittige boontjes

Variaties

  • Strooi wat gebakken uitjes over de boontjes. Eet ze dan wel direct op, want anders worden de uitjes sompig.
  • Prima groentegerechtje bij kippendijen en een beetje rijst.
  • Je kan ook snijbonen gebruiken in plaats van sperziebonen.